logo

•• Falšovanie potravín ••

Podľa zákona č. 195/2007 o potravinách sú falšované potraviny definované takto: „Falšované potraviny sú potraviny, ktorých vzhľad, chuť, zloženie alebo iné znaky sa zmenili tak, že sa znížila ich hodnota, a ktoré sa spotrebiteľovi ponúkajú ako plnohodnotné pod zvyčajným názvom alebo iným klamlivým spôsobom.“ Falšovanie potravín najčastejšie znamená, že sa poškodzuje spotrebiteľ v súvislosti s cenou a kvalitou výrobku.

Najčastejšie príklady falšovania potravín:  

  • potravina je vyrobená zo surovín nižšej kvality (napríklad náhrada drahších druhov ovocia lacnejšími, pridávanie iných olejov do olivového alebo slnečnicového oleja, pridávanie kávovín a iných rastlinných látok do 100 % instantnej kávy, pridávanie škrobu do kakaa, pridávanie škrobových sirupov alebo trstinového cukru do medu, riedenie vína vodou a pod.),
  • potravine nie je dodržaný deklarovaný minimálny podiel suroviny, ktorý vyplýva z legislatívnych ustanovení (napríklad nedodržanie podielu mäsa v mäsových výrobkov, paradajkových zložiek v kečupe, ovocného podielu v marmeládach, čajového extraktu v instantných čajoch a pod.),
  • použitie inej ako deklarovanej alebo povolenej technológie (napr. deklarovaného iného oleja za panenský a pod.),
  • uvádzanie, že sa jedná deklarované nedodržiavanie podlie), inými výrobnými postupmi, alebo je nesprávne označená,
  • uvádzanie iného miesta pôvodu,
  • zneužitie známej značky iného výrobcu (napríklad podobný obal, názov, farebné prevedenie a pod.),

Falšovanie požívatín úzko súvisí s výskytom cudzorodých látok v požívatinách, ktoré nemusia byť pre človeka neškodné. Účelom takéhoto postupu je nepovolanými konaniami zlepšiť zmyslové vlastnosti a predĺžiť trvanlivosť požívatín. Za falšovanie je možné označiť i také postupy, ak sa z požívatiny odoberú jej prírodné zložky a táto úprava sa neoznačí na obale. Falšovanie mäsa je aj jeho umývanie roztokom hypermangánu (pri povrchovom osliznutí mäsa), prípadne jeho umývanie v octovej vode alebo dezinfikačnými prostriedkami. Potraviny sa falšujú aj pridávaním nepovolených syntetických farbív (nápoje, zmrzlina, cukrárenské výrobky). Liehové nápoje sa falšovali metylalkoholom (s ťažkými poruchami na zdraví). K falšovaniu pomarančových štiav pridávaním etanolamínu.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...